10 trucuri pentru siguranta ta online

10 trucuri pentru siguranta ta onlineInternetul este o resursa uimitoare si e aici pentru totdeuna. Exista o multime de informatii de adunat, conexiuni personale de facut, dar cum putem face asta in sigurnata? Afla de la noi.

Cu toate ca internetul este plin de lucruri frumoase si utile, acesta este si plin de hoti de identitate, escroci si alti pradatori – asa ca trebuie sa fii constient de riscurile la cre te expui odata ce esti online.

Iata o lista de trucuri care sa te ajunte sa fii in sigurnata atunci cand intri pe internet:

Foloseste anti-virus

Virusii care intra in calculator fac multe rele. Pot sa iti incetineasca calculatorul sau sa il faca inutilizabil, poate cauza apariti multor reclame pop-up sa le pot da voie spammerilor sa iti folioseasca calculatorl si internetul pentru a trimite e-mailurile lor cu Viagra, filme prono si scamatorii de tim phishing. Dar cel mai rau acestia pot opera fara ca tu sa stii si iti pot fura parlolele si pinurile cardurilor. Asigura-te ca ai instalat un software anti-virus pentru a preveni infectarea calculatorului.

Foloseste Google Chrome

Se pare ca populatia a votat – Google Chrome este cel mai iubit si sigur browser. Clientii le lauda chiar ca folosesc Google Chrome fara antivirus, iar calculatoarele raman protejate.

Nu apasa linkuri din e-mailuri

Cele mai eficiente escrocherii nu sunt cele care se strecoara pe usa din spae ci sunt cele pe care le inviti tu in computer. Cand urmezi linuri din e-mailuri te deschizi catre posibilitatea ca infiormatiile tale personale sa fie furate si folosite pentru a accesa conturile tale.

Pentru a te mentine in sigurnata, nu apasa pe niciun link trimis din senin de banca ta, de facebook sau de vreun prieten prin e-mai, asta daca nu ati vorbit in prealabil despre ce iurmeaza sa iti trimita.

Nimic nu este gratuit

Cursoare gratuite, ringtone-uri gratuite, raporturi de credit gratuite, eBook gratuit…totul este o minciuna. Daca vezi ca ai putea primi ceva de valoare, gandeste-te ca cel care iti „da” produsul va lua ceva si mai de valoare de la tine.

Chiar daca uneori schimburile merita – cand iti dai adresa de mail petnru a fi bombardat de newslettere in schimbul unei eBook, parca poerita. Dar cand iti dai numarul de card sau numarul de telefon nu te mira cand factura se mareste sau banii iti dispar de pe card. Nimic pe lume nu e gratuit.

Fa update la antivirus

Niciun antivirul nu e atat de buna incat sa te protejeze de toate pricolele si acum si pe viitor. Virusi noi sunt creeati in fiecare zi, asa ca antivirusii trebuie sa isi extinda aria de lucru sis a protejeze impotriva noilor amenintari. Asta se poate face prin update-uri regulate.

Nu deschide atasamente bizare

Chiar daca par a veni de la cineva cunoscut, fii mereu atent atunci cand deschizi atasamentele de e-mail. O metoda populara pentru raspandirea virusului este ca acesta sa se trimita automat la intreaga lista de e-mailuri dint calculatorul infectat. Acest e-mail arata ca si cum a venit de la cineva cunoscut si poate fi convingator. Odata ce deschizi atasamentul, computerul tau se infecteaza si incepe sa trimita mailuri similare la toate contactele tale.

Daca astepti un atasament si stii despre ce este vorba (ai vorbit deja cu prietenu/prietena ta) atunci esti probabil in siguranta. Daca nu, ai mare grija.

Foloseste doua tipuri de parole

Unele parole sunt mai importante decat altele. Nu ai vrea ca cineva sa afle parola ta de online banking sau alte parole care tin de finantele tale. Alte parole, precum cele de e-mail, de Facebook sau de forumuri nu sunt la fel de importante.

Avem mereu tendinta de a indragi atat de mult o parola sau de a ne obisnui cu ea, incat nu o mai schimbam. Astfel ne facem vulnerabili la escroci. Intr-o lume perfecta ai avea o parola diferita pentru fiecare site, dar daca nu, macar incearca sa ai parole diferite pentru e-mail si altele pentru online banking.

Nu da informatii personale pe site-uri publice

Este tentant sa iti pui adresa de mail sau numarul de telefon pe un forum, dar nu o face. Pe langa faptul ca aceste date sunt stranse sitematc si te umplii de spammuri sau mesaje pe telefon. Vhiar si cele mai mici detalii perosnale pot ajunge pe mana cu nu trebuie, iar oamenii pot ajunge sa afel chiar si unde locuiesti.

Ai grija la cumparaturile online

Aceasta regula este deja cunoscuta, dar nu strica sa fie repretata: Nu iti folosi datele de pe card pe orice site – asigura-te ca totul e in ordine cu acel site si fa-ti cumparaturile doar de pe site-uri cunoscute. Chiar daca nici asta nu iti garanteza o protectie de 100%, ai totusi sigurnata ca sansele sa fii furat sunt destul de mici. Ideal este plata la livrare. Chiar daca te costa mai mult, este cel mai bine sa platesti cash in momentul in care primesti produsul in mana.

Nu iti dezvalui parolele

Aceasta este regiula de baz a protectie online: Niciodata, sub nicio forma, nu iti da parolele.

Sursa: Money.ro